Ombruksøkonomi

Virke ombruksøkonomi

Del artikkelen

SIRKELKAPPLØPET 

HAR STARTET

Under tittelen Sirkelkappløpet ble nylig ShareFox og kundene Jernia og Parkdressen portrettert i lørdagsmagasinet til Finanavisen. Sirkulære forretningsmodeller og ombruksøkonomi er et tema som opptar mange og vi støtter Virke i deres utsagn om at de som tør satse nå vil få et forsprang. Artikkelen med intervjuene er gjengitt under, men hvis du ønsker å lese hele artikkelen kan du gjøre det her.

– De bedriftene som tør å satse nå vil få et stort fortrinn, sier Virke-sjefen. 

Jernia tror 40 prosent av omsetningen vil komme fra tjenester i 2025. Et gründerselskap i Oslo har startet med utleie av parkdresser.

Bærekraft. Gjenbruk. Second hand. Det er ord som er på moten i Norge, men som i realiteten står i en liten parentes. Nordmenn er i verdenstoppen innen bruk og kast. Circularity Gap Report Norway viser at vi i Norge kun putter 2,6 prosent av ressursene vi forbruker tilbake igjen i kretsløpet.

– Det andre brenner vi, graver ned eller kaster på havet, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

Til sammenligning ligger verden rundt oss på 8,6 prosent. Nederlenderne fører an med 24,5 prosent. Også våre nordiske naboer ligger foran oss.

 

VIL SE TILTAK

Adm. direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener Norge må gire opp for ikke å bli hengende etter i den sirkulære Økonomien. – I Norge er vi verdensmestre på panting og håndtering av avfall, men det har nok blitt en sovepute. Vi har ikke skjønt hvordan vi skal ta det neste steget, Det steget er å vandre inn i den sirkulære økonomien der bærekraft og gjenbruk ikke bare er moteord, men en viktig del av hvordan befolkningen lever sine liv.

– Ressursknappheten som vi kommer til å se i verden vil påvirke mange bransjer, ikke minst handelsnæringen. Når vi i tillegg har klimautfordringen er det viktig at ressursene sirkulerer lenger og gir mindre avtrykk, mener Horneland Kristensen.

– I den grønne omstillingen handler det ikke bare om å finne løsninger innen grønn energi, men om å finne løsninger for hele økonomien, der handels- og tjenestesektoren er en sentral del.

– Hvordan ligger handelsnæringen an?

– Det er et variert bilde. Noen virksomheter har satt seil i front, mens andre ikke har kommet like langt. De neste fem årene kommer vi til å se en stor endring. De bedriftene som tør å satse nå vil få et stort Fortrinn.

 

VOLUMDREVET VEKST

I en mørklagt hovedstad står en administrerende direktør som har valgt å satse. Jernia ruller nå ut muligheten for utleie av verktøy i alle sine butikker.

– Vi har forberedt Jernia på å overleve en omstilling som hele samfunnet må gjennom. Forbruket må bli mer bærekraftig, sier Espen Karlsen, adm.direktør i Jernia.

– Flere kommer til å bo i mindre leiligheter, ha mindre boder og dermed mindre plass til å eie alle slags verktøy man sjelden bruker. Utleie som dette er en del av fremtiden, sier han.

– Hvordan har responsen vært?

– Veldig bra. Det virker som kundene har ventet på dette, sier Morten Portaas, daglig leder i Jernia Bispevika.

Veksten i varehandelen har vært volumdrevet. Salget har økt mens prisene har blitt lavere. Den utviklingen kommer det til å bli slutt på, ifølge Karlsen. Varehandelen er nødt til å endre seg. Kravene vil komme, fra både EU og nasjonale myndigheter. Krav om produkter med resirkulerbare materialer og produkter som kan repareres. Jernia har startet med innbytte av glass, keramikk, porselen, kjeler og panner. – Vi har også et verksted som reparerer blant annet gressklippere og motorsager, forteller Karlsen.

 

Må finne en god miks

TRIO FOR UTLEIE: Adm direktør i Jernia, Espen Karlsen, butikksjef Morten Portaas og Åsgeir Helland i Sharefox.

Jernia skal dreie seg mer fra salg av varer til salg av tjenester. Innen 2025 tror han 30-40 prosent av kjedens omsetning vil komme fra tjenester. Det være seg utleie, reparasjon og en enda bredere oppfølging av kunden.

– Når vi følger dem opp på denne måten får vi ekstremt lojale kunder, sier han.

Hvordan blir det med lønnsomheten når tjenester står for så mye av omsetningen?

– Vi har akkurat kommet i gang med et tankesett rundt dette og må finne en god miks for å sikre lønnsomheten. Men det er ingen tvil om at veksten fremover må være tjenestedrevet. Dette er noe alle må gjennom. Vi er bare litt tidlig ute, svarer Karlsen.

Han mener det er viktig at store aktører går foran og tar ansvar. Etterspørselen etter gjenbruk må økes for at vi ordentlig skal komme i gang med den sirkulære økonomien. Karlsen nevner Jernia-posene som et eksempel. De blir produsert ved Agder Emballasje i Bygland og er i stor grad basert på gjenbrukt plast fra IVAR ettersorteringsanlegg på Forus i Rogaland. – Det er et godt eksempel på det sirkulære samfunnet og på at store aktører må ta ansvar. Agder Emballasje hadde ikke startet med dette om de ikke hadde fått vår store bestilling.

– Alle de nye og etablerte utleietjenestene har et tydelig teknologibehov. Vi ser en mulighet i en megatrend rundt ombruk og gjenbruks-økonomien, sier Åsgeir Helland fra ShareFox. 

Det startet med Tooler i 2016. Helland og medgründerne hadde en hypotese om at den sirkulære økonomien ville skape en rekke nye utleie– og abonnementsmodeller.

– Vi gjorde mye research og kartla den optimale kundereisen for digitale utleietjenester, forteller Helland.

Det neste gründerne ønsket var å gjøre plattformen tilgjengelig for andre bedrifter, og med det lanserte de ShareFox i 2018. Året etter ble Jernia med i et pilotprosjekt med fem butikker. Med var også noen mindre Utleieselskaper. – Nå har vi passert 30 bedrifter som bruker plattformen vår.

Helland ser et utleiemarked som er i ferd med å modnes. Bare i år har 20 av de nevnte bedriftene kommet på kundelisten. – Det er alt fra sport og fritid, til verktøy, bilutleie og abonnement på barneklær. Felleskjøpet er også kunde, sier Helland.

Plattformen er standardisert, men utviklet så den enkelt kan tilpasses ulike former for utleietjenester. 

– Bedriftene trenger ikke investere mye i egen software. Med vår løsning kan de komme raskt ut på markedet.

 

Norge er bakpå

I mars i år la EU frem en handlingsplan for sirkulær økonomi, som en del av den grønne vekststrategien The Green Deal. Den viser at den sirkulære økonomien vil gi 700.000 flere arbeidsplasser.

– Tjenestedelen kommer til å øke ganske kraftig med arbeidsplasser innen reparasjon og utleie, sier Virke-sjefen. 

Nå etterlyser han mer handlekraft fra nasjonale myndigheter. Regjeringen varslet en melding om sirkulær økonomi før jul. Nå er den utsatt til mars.

– Regjeringen skrev i sin plattform at Norge skal være et foregangsland innen sirkulær økonomi, men det har vi sett lite til. Det skjer mer i EU enn i Norge, vi er rett og slett litt bakpå. Det er synd når det ligger så mange potensielle arbeidsplasser der. Norge kan gå glipp av nye næringsmuligheter hvis vi ikke girer opp og kommer i gang.

Se flere artikler her

Utleie av verktøy
Artikler

Utleie av verktøy med selvbetjening: Enklere og mer effektivt

Utleie av verktøy med selvbetjening gir både bedrifter og privatpersoner en enkel, fleksibel og tilgjengelig løsning for å leie utstyr når som helst på døgnet. Teknologiske løsninger gjør hele prosessen rask, sikker og effektiv.

Selvbetjening i utleie
Artikler

Selvbetjening i utleie: Skap nye vekstmuligheter

Vi arrangerte et webinar om selvbetjent utleie og de vekstmulighetene det gir for utleiebransjen. Her oppsummerer vi de viktigste innsiktene, og du kan se opptaket av webinaret.

Bygg din egen utleiebedrift nå.

Spørsmål? Ta kontakt med oss eller book en demo.