Fra vanvidskørsel til økt vekst: Alt du trenger å vite om utleie av bil i Danmark

Utleie av bil - Vanvidskørsel og vekst
Skal du i gang med utleie av biler i Danmark, eller har du allerede etablert deg på markedet? Vi har laget en guide for deg som ønsker å ha full kontroll på alle regler når det kommer til vanvidskørsel og for å oppnå større vekst.

Del artikkelen

Når du skal innta et nytt marked er det ulike regler for bilutleie som du må sette deg inn, samtidig kommer det stadig nye lover og regler som må følges. Med mange konkurrenter på markedet er det også viktig å vite hva som skal til for å vokse i en bransje som har eksistert lenge, men som stadig forandrer seg. Vi har derfor laget denne artikkelen for å guide deg gjennom viktige punkter innen bilutleie – fra vanvidskørsel til leiekontrakter, og for å hjelpe deg med å lykkes innen utleie av bil.

Vanvidskørsel: Regler og lover i Danmark for utleie av bil

I 2020 kom reglene om vanvidskørsel i Danmark. Regjeringen vedtok nye regler for uaktsom kjøring, for å gjenskape trygghet på veiene. Disse reglene omfatter strengere straffer, utvidet mulighet for inndraging av biler og førerkort. Det er spesielt satt fokus på regler for leasing og utleie av bil, for å gi dem mulighet til å sjekke kundene sine grundigere før de leier ut bilene sine. 

Etter to år med innstramninger mot vanvidskørsel har det resultert i at nesten 2000 kjøretøy har blitt beslaglagt. Reglene for vanvidskørsel kan ha alvorlige konsekvenser for bilutleiefirmaer, med politiet som kan beslaglegge alle typer kjøretøy uavhengig av eier. Når du da driver utleie av biler i Danmark er det viktig å ha alle leiekontrakter i orden og forsikringer for å beskytte seg mot situasjoner som kan oppstå.

Korrekte leiekontrakter og tro-og loveerklæringer i bilutleie

Det er flere grunner til at det er viktig for bilutleiefirmaer å ha korrekte leiekontrakter, samt tro- og loverklæringer. Leiekontrakter er lovpålagte, og de skal oppbevares korrekt i tråd med GDPR. Firmaer som driver utleie av bil vil i tillegg være i en bedre posisjon med korrekte leiekontrakter i tilfeller der bilen ikke blir returnert, brukt til vanvidskørsel eller ved andre lovbrudd. 

Det er også avgjørende for verksteder og utleieselskaper å ha kontroll over leiekontraktene for låne- og leasingbiler med tanke på forsikringsdekning og mulige etterretningsmessige situasjoner. Kontraktene sikrer også grunnlaget for fakturering, og sikrer identifisering av den som faktisk har leid leiebilen.

Gode rutiner ved utleie av biler

Det anbefales derfor at alle bedrifter som driver utleie av biler, lager en god rutine for å få kundene til å signere leiekontrakter, sjekke at førerkortet er gyldig og at det blir brukt en tro- og loveerklæring om vanvidskørsel. 

En tro- og loverklæring om vanvidskørsel går ut på at sjåføren underskriver på at personen ikke tidligere har begått overtredelser, og at føreren selv er erstatningsansvarlig hvis bilen skulle bli beslaglagt. Dette sikrer bilutleiefirmaer fra å måtte ta kostnaden om en bil skulle blitt beslaglagt av politiet hvis vanvidskørsel har forekommet.

Godkjenning av leiekontrakt, signatur av tro- og loverklæring om vanvidskørsel og sjekk av førerkort er noe som kan automatiseres ved hjelp av digitale løsninger, og vil da spare deg for mye manuelt arbeid rundt dette.

Bygg opp bedriften for vekst med automatisering og digitalisering 

Bilutleiebransjen har lenge vært preget av manuelle prosesser, og for å differensiere deg på markedet og bygge opp bilutleien din for vekst, er det viktig å ta i bruk automatisering og digitalisering. Her er noen sentrale områder å fokusere på:

Online booking for bilutleie

Sett opp en brukervennlig hjemmeside med bookingsystem for utleie av biler, og gjør det enkelt for kundene å reservere leiebiler direkte fra nettsiden din helt selv. Benytt dere av verktøy som gjør bookingprosessen smidig: Globalt søk gjør at det tar noen få sekunder å finne riktig leiebil, og bookingkalenderen viser oversiktlig når de ulike bilene er tilgjengelig for leie. Slik effektiviserer du prosessen og unngår å bruke unødvendig tid på telefon eller e-post.

Utleie av bil med globalt søk

Selvbetjening for utleie av biler

Ved å implementere selvbetjeningsløsninger lar du kundene hente og returnere leiebiler uten behov for manuell assistanse, noe som fører til økt effektivitet og kundetilfredshet. I tillegg gir det kunden mulighet til å leie en bil fra deg døgnet rundt. 

Sharebox har en løsning for selvbetjening hvor låntakeren mottar en kode på SMS, og får da muligheten til å åpne et selvbetjent skap og hente ut bilnøkkelen. Med denne prosessen for utleie av biler, kan kunden når de trenger det, bestille, betale, hente og levere tilbake leiebilen. Dette gir kunden økt fleksibilitet og bekvemmelighet. 

Flåtestyring av bilparken

Flåtestyring er svært viktig for å bli konkurransedyktig og øke veksten for din bilutleie. Ved hjelp av smarte verktøy kan du jobbe med å optimalisere flåtestyringen. Ha full oversikt over bilparkens tilgjengelighet i sanntid, få maks ut av hver enkel leiebil og bruk rapporter for å overvåke fremdriften til firmaet.

Bilutleie - flåtestyring

Utleiesystem for utleie av bil

Innfør et utleiesystem for utleie av biler, som håndterer alt fra booking, betaling, leiekontrakter til kundeinformasjon, flåtestyring og oversikt over vedlikehold av leiebiler, for å sikre en smidig og effektiv drift. Integrasjon mot selvbetjeningsløsninger fører også til at du kan skape en bra utleieopplevelse for kundene dine.

Bilutleie

Sharefox – et alt-i-ett utleiesystem for utleie av biler

Med Sharefox får det et alt-i-ett utleiesystem for å drive bilutleie. Det gjør at du kan sette opp en automatisert og effektiv utleieprosess. Se for eksempel hvordan Bilutleie1, KBK eller Flexbil har tatt i bruk Sharefox-plattformen.

Her er noen av de viktigste funksjonene du vil få tilgang til: 

Vil du høre mer om Sharefox? Ta kontakt for en demo av vårt utleiesystem.

Spørsmål og svar

Hva er vanvidskørsel?

Vanvidskørsel er ulovlig og farlig kjøring, ofte karakterisert ved høy fart, risikabel oppførsel og manglende hensyn til andre trafikanter.

Hvilke regler er det for vanvidskørsel i Danmark?

I Danmark er vanvidskørsel ulovlig, og det er i dag klare regler som forbyr farlig og uforsvarlig kjøring på offentlige veier.

Hvilke straffer er det for vanvidskørsel i Danmark?

Straffene for vanvidskørsel i Danmark er inndragelse av kjøretøy og førerkort, les mer om det på regjeringens sider

Hva er et utleiesystem?

Et utleiesystem inneholder alt det man trenger for å drive utleie av biler. Fra hjemmeside med bookingsystem til smarte verktøy for administrasjon av firmaet og leiebilene.

Hvordan kan et utleiesystem hjelpe oss å forhindre vanvidskørsel?

Et utleiesystem hjelper deg å lage en sikker prosess for utleie av biler, både for deg selv og kundene dine. Sett opp et system for sjekk av førerkort, signering av tro-og loveerklæringer  og hold leiekontrakter i orden, med våre viktige integrasjoner.

Hva skal du gjøre nå?

Når du er klar … her er 3 måter vi kan hjelpe deg med å utvikle din utleiebedrift! 

  1. Har du lyst til å utvikle bedriften din i dag? Prøv Sharefox utleiesystem gratis – eller bestill en demo.
  2. Hvis du vil lære mer om Sharefox utleiesystem, lese om trender og nyheter vi deler gratis, besøk bloggen vår eller gå til ressurser i menyen. Her finner du blogginnlegg, kundecase, e-bøker og Sharefox Academy
  3. Følg oss i sosiale medier eller del denne bloggen på Linkedin eller Facebook.

Se flere artikler her

Reklamebyrå - Beyer Konoy - Sykkelutleie
Kundecase

Reklamebyrå Beyer Konoy: Optimalisering av sykkelutleie for Boss Cykler

Beyer Konoy, et reklamebyrå fra Danmark, fikk i oppdrag å effektivisere Boss Cykler, Bornholms fremste innen sykkelutleie. Gjennom samarbeid med Sharefox, en smart programvare for utleievirksomheter, oppnådde de betydelige forbedringer i virksomhetens drift. Dette case-studiet utforsker suksessen bak dette samarbeidet og hvordan det har styrket Boss Cyklers posisjon i markedet.

Bygg din egen utleiebedrift nå.

Spørsmål? Ta kontakt med oss eller book en demo.