8 gode forretningsideer for utleie i 2024

Forretningside
Ser du etter en god forretningsidé for 2024? Eller har du allerede en idé? I denne artikkelen deler vi 8 forretningsideer som vi har troa på for neste år.

Del artikkelen

En vellykket forretningsidé er nøkkelen til å etablere og drive en lønnsom virksomhet. I 2023 ser vi at utleiebransjen har vært i vekst, og vi forventer en enda større vekst i 2024. Det å tilby unike produkter til leie kan være en smart tilnærming. Her presenterer vi 8 gode forretningsideer som kombinerer kreativitet, bærekraft og etterspørsel.

Hva er en forretningsidé?

Før vi dykker ned i ulike forretningsideer ønsker vi å gå litt mer i dybden av hva en forretningsidé er, definisjonen og visjon vs. forretningside. Samtidig er det viktig å være bevisst på hva en forretningside skal inneholde og hva som er en god forretningside. 

Forretningside definisjon

En forretningside er kjernen i enhver virksomhet. Det er en klar og konsis formulering som beskriver formålet med en bedrift, hvilket behov den tilfredsstiller, og hvordan den skiller seg fra konkurrentene. Forretningsideen fungerer som et kompass og gir retning for bedriftens utvikling og strategiske beslutninger.

Visjon og forretningside?

Mens visjonen representerer en inspirerende langsiktig målsetning, fokuserer forretningsideen på dagens virkelighet og operasjonelle mål. Mens visjonen skisserer drømmen for fremtiden, gir forretningsideen et praktisk grunnlag for å oppnå den.

Hva skal en forretningside inneholde?

En effektiv forretningside bør inkludere flere viktige elementer:

 1. Formål: Hva er formålet med virksomheten? Hvorfor eksisterer den?
 2. Målgruppe: Hvem er målgruppen for produktene eller tjenestene?
 3. Verdiløfte: Hva tilbyr virksomheten som skiller den fra andre?
 4. Konkurransedyktig fordel: Hvilke unike ressurser eller kompetanser har virksomheten som gir den en fordel i markedet?
 5. Bærekraft: Hvordan vil virksomheten opprettholde sin relevans og suksess over tid?

Hva er en god forretningside?

En god forretningside er tydelig, unik og inspirerende. Den bør være realistisk og samtidig ambisiøs, gi retning for strategiske valg og tiltrekke seg både kunder og investorer. En effektiv forretningside bør også være tilpasningsdyktig, slik at den kan tilpasse seg endringer i markedet og bransjen.

Hvordan finner du en god forretningsideer?

Å finne en god forretningsidé krever kreativitet, observasjon og en grundig forståelse av markedet. Her er noen trinn du kan ta for å hjelpe deg med å finne en god forretningsidé:

 • Identifiser dine interesser og lidenskaper:

Tenk på dine egne interesser, lidenskaper og ferdigheter. Ofte kan gode forretningsideer oppstå fra områder der du er spesielt engasjert og kunnskapsrik.

 • Observer behov og problemer:

Se etter udekkede behov eller problemer i samfunnet, i din egen bransje eller i hverdagen til folk rundt deg. Forretningsideer som løser reelle problemer har ofte større sjanse for suksess.

 • Lytt til tilbakemeldinger:

Ta imot tilbakemeldinger fra venner, familie, kolleger og kunder. Hør på deres utfordringer, frustrasjoner og ønsker. Dette kan hjelpe deg med å identifisere potensielle forretningsmuligheter.

 • Analyser trender og markedsbehov:

Hold deg oppdatert på trender og endringer i samfunnet, teknologi og bransjer. Identifiser områder hvor det er vekst og etterspørsel, og utforsk hvordan du kan fylle et tomrom i markedet.

 • Tenk på innovasjon:

Vurder hvordan du kan gi en eksisterende idé, en ny vri eller hvordan du kan introdusere noe helt nytt på markedet. Innovasjon kan skape differensiering og appellere til ulike målgrupper.

 • Undersøk konkurrenter:

Analyser konkurrentene dine. Se på hva de gjør bra, hva de gjør dårlig, og om det er noen områder de ikke adresserer. Dette kan gi deg innsikt i hvordan du kan skille deg ut.

 • Utforsk dine egne erfaringer:

Reflekter over dine personlige og profesjonelle erfaringer. Noen ganger kan tidligere arbeidserfaring, utdanning eller ferdigheter gi deg ideer som kan omdannes til en levedyktig forretningsidé.

 • Delta i nettverk og samfunn:

Møt mennesker, delta i nettverksarrangementer, og delta i samfunn der du kan dele ideer og få inspirasjon fra andre entreprenører og fagfolk.

 • Test ideen din:

Før du forplikter deg fullt ut, test ideen din. Utfør markedsundersøkelser, lag prototyper, og samle tilbakemeldinger fra potensielle kunder. Dette kan hjelpe deg med å tilpasse og forbedre konseptet ditt før du går live.

 • Vær åpen for endringer:

Vær fleksibel og åpen for å justere forretningsideen din basert på tilbakemeldinger og endringer i markedet. Suksessfulle forretningsideer kan ofte utvikle seg over tid.

Forretningsideer for utleie

Her har du 8 gode forretningsideer for utleie i 2024

I denne oversikten presenterer vi 8 spennende forretningsideer innen utleie, som vi ser har stort potensial i 2024. Utleiebransjen opplever kontinuerlig vekst, og stadig dukker det opp nye konsepter på markedet. Selv om vi her nevner 8 spesifikke eksempler, er det tydelig at det eksisterer en økende trend for et mangfold av innovative konsepter innen utleiesektoren. Utforsk disse eksemplene for inspirasjon og forstå hvordan du kan finne din neste vellykkede forretningsidé.

1. Verktøyutleie

Vi ser at det er en økende trend i å leie verktøy blant forbrukere, men også at det er flere bedrifter som ønsker å leie verktøy til enkeltprosjekter. Hvert prosjekt er gjerne unikt og krever ulikt verktøy, det vil derfor koste mye penger å skulle kjøpe inn det bedriften trenger hver gang. Velger du å starte et utleiefirma innenfor verktøyutleie vil du treffe på et voksende marked med stort potensial. 

2. Utleie av maskiner og utstyr

Bransjen, utleie av maskiner og utstyr, er en stor industri, med over 10 milliarder i omsetning bare i Norge. Leie av alt fra minigravere til stillaser og lifter er i stor vekst, og mens de store utleieselskapene leier ut til de store entreprenørselskapene, kan du og din bedrift finne et nisjemarked på utleie til både private og bedrifter i SMB-segmentet (små og mellomstore bedrifter). Eksempelvis benytter mindre byggefirmaer seg ofte av gode utleietjenester av utstyr de ikke selv benytter så ofte. Tilsvarende for private som med oppussing og vedlikeholdsprosjekter, ofte leier verktøy. Dette markedet er spådd en stor vekst fremover.

3. Utleie av klær

Innenfor utleie av klær tror vi at det er et marked som ikke har nådd sin topp enda, men som kanskje vil gjøre det i 2024. Forbrukeren blir stadig mer opptatt av bærekraftige løsninger, og leter på markedet for å ta de mest fornuftige valgene. Vi håper og tror at det blir flere forbrukere som ønsker å leie klær til ulike eventer i stedet for å la dyre klær bli hengende ubrukt i skapet.

4. Utleie av badstu og saunaer

Det har aldri vært så mange som isbader og benytter seg av badstuer, som i 2023 og denne trenden kommer vi til å ta med oss inn i 2024. Det er derfor mulighet for å tjene en god del penger innenfor denne bransjen om man investerer i badstuer og et digitalt bookingsystem.

5. Tilhengerutleie

Tilhengerutleie er ingen ny bransje, men vi ser at dette er en stabil bransje som går gjennom en del forandringer. Tilhengerutleie har fått fra å være noe som håndteres manuelt til at det nå er større satsinger på digitale løsninger med mer  automatisering og selvbetjening. Det gjør at kundene får bedre og enklere kundereiser, noe som vi heier veldig på.

6. Utleie av kjøretøy

Vi ser et økende marked for leie av biler og kjøretøy i takt med utbredelsen av elbiler, og flere og flere som velger å ikke eie egen bil. Alt fra delingstjenester som Hyre og GetAround, men vel så mye korttidsleie av biler for varetransport, til å trekke større tilhengere (her er det ofte begrensninger på elbilene), samt langtidsleie av biler for en periode (abonnement på alt fra 3-6-12 mnd bilabonnement). Er dette en mulighet for deg? 

7. Utleie av sport- og fritidsutstyr

Spesielt innenfor vannsport ser vi at det de siste årene har vært en trend å prøve ulike aktiviteter, som SUP og kajakk. Denne trenden kommer til å fortsette i det nye året, og vi ser at aktører som tilbyr leie av kajakk, SUP, ski og lignende sport- og fritidsutstyr vil ha gode muligheter for å øke omsetningen sin. 

8. Minilager

Det er et økende behov for å leie minilager blant forbrukere som er på flyttefot eller bor i mindre leiligheter. Dette er en av de utleiebransjene som det går an å få til en hel automatisert tjeneste, som nesten driver seg selv, ved hjelp av selvbetjeningsløsninger. Vi synes derfor dette er en forretningside å heie på i 2024.

Konklusjon

Å finne gode forretningsideer krever nysgjerrighet, observasjon og en evne til å identifisere behov i et stadig skiftende marked. Vi håper at disse 8 forretningsideene innenfor utleie er til inspirasjon for deg. Om du skulle trenge noen å sparre med angående din utleietjeneste er det bare å ta kontakt med oss

Hva skal du gjøre nå?

Når du er klar … her er 3 måter vi kan hjelpe deg med å utvikle din utleiebedrift! 

 1. Har du lyst til å utvikle bedriften din i dag? Prøv Sharefox utleiesystem gratis – eller bestill en demo.
 2. Hvis du vil lære mer om Sharefox utleiesystem, lese om trender og nyheter vi deler gratis, besøk bloggen vår eller gå til ressurser i menyen. Her finner du blogginnlegg, kundecase, e-bøker og Sharefox Academy
 3. Følg oss i sosiale medier eller del denne bloggen på Linkedin eller Facebook.

Se flere artikler her

Reklamebyrå - Beyer Konoy - Sykkelutleie
Kundecase

Reklamebyrå Beyer Konoy: Optimalisering av sykkelutleie for Boss Cykler

Beyer Konoy, et reklamebyrå fra Danmark, fikk i oppdrag å effektivisere Boss Cykler, Bornholms fremste innen sykkelutleie. Gjennom samarbeid med Sharefox, en smart programvare for utleievirksomheter, oppnådde de betydelige forbedringer i virksomhetens drift. Dette case-studiet utforsker suksessen bak dette samarbeidet og hvordan det har styrket Boss Cyklers posisjon i markedet.

Bygg din egen utleiebedrift nå.

Spørsmål? Ta kontakt med oss eller book en demo.