Flere tunge aktører som DNB, e24, Danske Bank, Virke og Dagens næringsliv har i stadig sterkere grad omtalt hvordan netthandel stadig tar økende andeler av handelen på bekostning av den fysiske butikken og spår forsterket butikkdød. Selv billigkjeder som Clas Ohlson melder at de stenger fysiske butikkene i Tyskland og Storbritania, samtidig som de vil starte å selge varer på Amazon i Storbritania.
Samtidig foregår det en rivende utvikling av nye tjenestemodeller som ved hjelp av teknologi fokuserer på å øke ressursutnyttelsen i samfunnet. Det skaper også muligheter for handelsnæringen. For eksempel kan utleiemodeller få flere inn i butikk, gi flere ben å stå på, minske konsum, og, viktigst av alt, forbedre kvaliteten på tjenestetilbudet.
Globale trender kommer til Norge
De globale trendene er klare. Netthandelen har nå 5% av hele handelen i USA. Detaljhandelen vokser ikke og nedgangen i butikker er større nå enn under finanskrisen i 2008. Derimot vokser teknologigiganter som Amazon og står nå for halvparten av alt nettsalget. Det vil si at en eneste aktør står for 2.5% av all varehandel i USA (DNB Nyheter)!
Markedet for e-handel i Norge følger også, i 2017 har 75 prosent av nordmenn handlet på nett og netthandel vokser tre ganger raskere enn handelen ellers i følge Virke. Teknologiselskaper som AirBnb and Uber leder også an med nye delingsmodeller og tjenester. Når Uber som utnytter ledig kapasitet for sjåførtjenester søkte om børsnotering med sikte på 2019, så spås en verdsettelse til 120 milliarder dollar. Administrerende direktør i kinesiske AliBaba, Jack Ma, et av verdens største netthandelsselskap, har investert i Rent-the-runway, et utleieselskap for klær, noe som verdsatte selskapet til 800 millioner dollar i USA.
Dette er globale trender som også treffer Norge. AirBnb melder om en dobling fra i fjor og forventer nå inntekter på 2.4 milliarder i 2018 i Norge. Fjong som leier ut klær melder om at antall brukere har vokst til 20 000 og Nabobil har passert 100 000 utleier på nett. Bilindustrien følger også tett. Volvo Care er en ny abonnementstjenesten som introduserer bil til kundene uten det vanlige vedlikeholdet som vanligvis hører med. Banker samarbeider også med bilforhandlere og distributører i tjenesten shft.no – der nordmenn står i kø for å teste ut.
Færre butikker og mer netthandel krever innovasjon i handelsopplevelsen
I et blogginnlegg for DNB, sier direktør i Virke Handel, Harald Andersen, at med digitaliseringen er konkurrentene fra Sverige, USA eller Kina bare et tastetrykk unna. Derfor vil de som driver med fysisk butikk måtte satse mer på selve handelsopplevelsen. I tillegg må de fysiske butikkene ha digitale møteplasser hvor de treffer kundene sine, sier Andersen.
For å opprettholde handelen i den fysiske butikken er man derfor nødt til å innovere. Man må møte kunder med digitalteknologi, benytte prinsipper fra netthandel og ta i bruk nye modeller og tjenester som møter kundenes reelle behov på en helt annen måte.
Utleiebaserte tjenestemodeller gir nye muligheter for kundegrupper
Et av områdene med potensiale for handelen er utleiebaserte forretningsmodeller. Utleie er et tjenestesupplement som går rett på kundens reelle behov, nemlig en aktivitet eller et prosjekt som skal utføres. Det krever typisk kvalitetsprodukter i en høyere prisklasse, men kan gi både en supplerende kontantstrøm, og være positivt for merkevaren ved at man kommuniserer de miljømessige gevinster til markedet.
Kunder med kortvarige behov gis mulighet til å leie produkter. Dette er kunder som gjerne kjøper lavere kvalitet på produkter. Her vil man oppnå kontakt, og få nye kundegrupper inn i butikken, samtidig som det gir mulighet for mersalg av tilbehør. Butikker har i mange tilfeller også lager av returvarer og ukurante varer hvor utleie kan være løsningen.
Kunder som har et uavklart behov, det vil si at de ikke vet hvilket produkt de har behov for eller hvilken prisklasse som de bør rette seg mot, kan teste produkter for deretter å benytte seg av en kjøpsmulighet. Dette er en såkalt Rent2Buy modell. Dette sikrer kundebehovet på en helt ny måte.
Kunder som i utgangspunktet har et kjøpsbehov for et produkt over lengre tid, bør likevel gis mulighet til å leie, fra sesong leie til abonnementstjenester. Urbanisering medfører også at vi har færre kvadratmeter å bo på, da kan også oppbevaringsplass være en utfordring som kan gi en ny tjenestedimensjon for kunden.
Digital infrastruktur følger kundereisen
Det finnes allerede teknologi som åpner muligheter for handelen uten at det behøves store investeringer i digital infrastruktur. Sharefox er eksempel på en digital plattform for bedrifter som ønsker nye utleiebaserte tjenester, kombinere salg og utleie, ta del i sirkulærøkonomi eller digitalisere utleie for effektiv drift. Kundereisen må kombinere digital presentasjon, men kan komplementeres med fysiske butikkopplevelser ved utlevering og retur.
Ved å ta i bruk prinsippene fra netthandel og kombinere det med det nye tjenestebildet som utleiebaserte modeller, kan man mobilisere nye kundegrupper, introdusere kvalitet og samtidig bidra til å redusere samlet ressursbruk.
